fbpx

Redizajn sajta

Kada treba uraditi redizajn sajta

Redizajn sajta

Da li ste znali da više od 50% korisnika interneta procenjuje ozbiljnost vaše firme na osnovu izgleda sajta? Ako je vaš sajt zastatreo, ne učitava se brzo, nije prilagođen mobilnim telefonima, ili ima druge loše karakteristike, posetioci se ne zadržavaju na njemu. Ovo su jasni signali da je potrebno uraditi redizajn sajta.

Šta podrazumeva redizajn sajta?

Iako većina misli da je redizajn sajta promena boja, fontova i slika (koji, inače, mogu da se svrstaju i u redovno odrzavanje sajta), redizajn je dosta kompleksniji.

Da bi se pristupilo redizajnu sajta potrebno je uraditi temeljnu analizu stanja trenutnog sajta. To podrazumeva njegove tehničke karakteristike, kvalitet korisničkog iskustva, raspored i kvalitet informacija na sajtu, SEO sajta, Google analitiku. Pored toga treba uraditi i analizu tržišta i konkurencije. Na osnovu svih ovih informacija možemo da znamo koji nivo promena je potreban i kojim redosledom ih treba implementirati.

Kada treba uraditi redizajn sajta?

Čim vaš sajt ne donosi željene rezultate, treba videti zašto je to tako. To ne znači da je odmah potrebno uraditi redizajn. Možda je dovoljno srediti neke elemente sajta ili se treba pozabaviti njegovim redovnim održavanjem. Ali, ako vaš sajt ima više od dve  dolenavedene stavke, velika je verovatnoća da je potreban redizajn sajta.

Bitne stavke koje upućuju na neophodnost redizajna sajta:

 1. Zastareo dizajn – Ovo ne znači da treba da menjate izgled sa svakom promenom trenda na webu. Vaš sajt treba da reprezentuje vaš brend. Zastareo dizajn znači da vaš sajt odaje utisak da niste u toku sa vremenom i samim tim utiče na nepoverenje korisnika.

 2. Loše korisničko iskustvo – ako se posetioci sajta muče da nađu informacije zbog kojih su došli na vaš sajt, ako nemate dobre i tačne informacije i imate lošu navigaciju, potrebno je uraditi restrukturu sajta.

 3. Slaba konverzija – Konverzija podrazumeva pretvaranje posetilaca sajta u korisnike usluga, kupce, pratioce (u zavisnosti od svrhe i cilja sajta). Ako vaši posetioci ne postaju i korisnici, potrebno je nešto promeniti.

 4. Sajt nije dobar za mobilne telefone – Od 2020. godine Google je definitivo prešao na „mobile first“ pristup. Ovo znači da svi sajtovi koji nisu prilagođeni prvenstveno za mobilne telefone, neće biti dobro kotirani u Google pretrazi. Dakle, ako posetilac mora da povećava ekran ne bi li video šta je na sajtu, budite sigurni da to neće uraditi. Ova stavka sama je indikator neophodnosti totalnog redizajna i potrebe za skroz novim sajtom.

 5. Sporo učitavanje sajta – niko nema strpljenja da čeka da se sajt otvori. Svi želimo da, čim kliknemo link, informacije postanu vidljive i dostupne. U suprotnom, klikćemo na sledeći link i idemo na konkurentski sajt.

 6. Loša optimizacija za pretraživače (SEO) – Optimizacija – SEO sajta mora biti u skladu sa zahtevima savremene tehnologije i jedan je od presudnih faktora Google indeksiranja i prikazivanja u pretrazi.

 7. Rebrending – ako ste u skorije vreme radili promenu vizuelnog identiteta i rebrending firme, potrebno je to primeniti i na sajtu.
Analiza sajta i redizajn

Najčešća pitanja o redizajnu sajta

 • Da li treba da radim redizajn sajta ako menjam sadržaj sajta?
  Ako je trenutni sajt ima dobar dizajn, dobar prelom strane i navigaciju, ako ima dobro korisničko iskustvo, redizajn najverovatnije nije potreban. Medjutim, potrebno je dobro pogledati sadržaj koji se menja i na koje elemente sajta on utiče. Tek kad se ima kompletna slika, može se zaključiti da li je redizajn potreban.

 • Da li redizajn sajta utiče na pojavljivanje sajta u Google pretrazi?
  Svaka promena na sajtu može uticati na kotiranje vašeg sajta. Da bi se smanjio negativan uticaj, potrebno je napraviti dobru strategiju, voditi računa o primeni najboljih SEO praksi, ako je potrebno uraditi dobre redirekcije i obavestiti Google botove o promenama.

 • Koliko vremena je potrebno da se uradi redizajn sajta?
  U zavisnosti od veličine sajta i od procenjenih promena koje treba izvršiti, redizajn sajta može da traje od par dana pa do mesec ili dva.